H A A P A L A
Mikä Haapala?
Haapala avasi ovensa kesällä 2018.
Panimoravintola, panimo, panimopuoti, majoitusta maalaismaisemassa ja tunnelmalliset hirsisaunat.
PIENI PALA HISTORIAA
Haapalan tila on ollut Korhosten suvulla 1900-luvun alulta lähtien. Nyt Haapalaa pyörittää viidennessä sukupolvessa Kaisa Tyler (entinen Korhonen) miehensä Craigin ja lastensa Freyan, Ingridin, Lilin ja Alfien kera.
Kaisa on jo pienestä pitäen tykännyt leipoa ja tehdä ruokaa ja hakeutuikin lukion jälkeen opiskelemaan kokiksi. Opinnot Ravintolakoulu Perhossa päättyivät keväällä 2012 ja sen jälkeen hän työskenteli Helsingissä erilaisissa ravintoloissa. Syksyllä 2012 hän tapasi Craigin ja loppu onkin sitten historiaa. Kaisa muutti Lontooseen, missä Craig työskenteli tuotesuunnittelijana kansainvälisessä yrityksessä. Kaisa työskenteli tovin pienessä persialaisessa lounasravintolassa keittiömestarina, ennen kuin hakeutui töihin juuri avattuun Jamie Oliverin Italialaiseen Trattoria ravintolaan.
UNELMA SYNTYI
Asuessaan Lontoossa pariskunta haaveili yhteisen yrityksen perustamisesta, ja suunnittelivat suomalaista ja englantilaista ruokaa yhdistelevää kahvilaa Helsinkiin. Myös ajatuksen tasolla pohdittiin ideoita, jossa Kaisan lapsuudenkodissa toimisi ravintola, ja omia peltoja hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon ravintolan keittiössä.
Vuonna 2015 Kaisa sai opiskelupaikan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta restonomiksi kestävän gastronomian linjalle, ja pariskunta esikoisensa kera muuttivat Suomeen.
Saman vuoden lopussa Kaisan isä soitti ja kertoi ajatuksistaan tilan jatkamisesta seuraavalle sukupolvelle kertoen samalla myös Kaisan veljen, Juhon, ajatuksista tilan jatkamiselle. Juholla ajatuksena oli perustaa suvun kotitilalle yritys, johon kuuluisi ravintola ja majoitusta heidän lapsuudenkodissaan Haapalassa.
HAAPALA SYNTYI UUDELLEEN
Pariskunnat Kaisa ja Craig, sekä Juho ja Venla pistivät toimeksi, ja perustivat vuonna 2016 yrityksen Haapala BnB Oy. BnB yrityksen nimessä tarkoittaisi montaa asiaa; bed, breakfast, bistro, beer. Kaikkea sitä, mitä yritys tulisikin tarjoamaan tulevaisuudessa asiakkailleen.
Vuodet 2016 ja 2017 meni suunnitellessa, rakentaessa, ja korjatessa muun muassa vanhaa navettaa ravintolaksi ja panimolle soveltuvaksi tilaksi. Samalla suunniteltiin yrityksen brändiä, ruokalistoja, tilojen sisustusta ja koko kokonaisuuden yhtenäisyyttä.
Haapalan pelloille kaivettiin ja levitettiin yli 10 kilometriä maalämpöputkia, joilla lämmitettäisiin muun muassa Haapalan ravintolan uudet betonilattiat. Maalämmöllä energiansäästöä oli jopa 40%. Katto eristettiin ulkopuolelta, ja näin vanha pärekatto on edelleen nähtävissä ravintolassa.
Yrittäjät työskentelivät 10-12 tunnin työpäiviä 6-7 päivää viikossa lähes vuoden ajan, jotta kaikki saataisiin valmiiksi ennen avajaisia kesällä 2018.
AVAJAISET 2018
2.6.2018
Haapala virallisesti avasi ovensa asiakkailleen nuorten yrittäjien toimesta. Avajaisissa kävi lähes 500 henkeä tutustumassa uudistettuun Haapalaan sekä uusiin yrittäjiin. Kesä menikin töitä tiiviisti huiskiessa!
Syksyllä 2018 Haapalan panimokin saatiin virallisesti käyntiin, ja omat oluet pääsivät heti omaan ravintolaan myyntiin!
2019
Vuotta 2019 jatkettiinkin samanlaisissa tunnelmissa kuin 2018, eli töitä tehtiin kovalla tahdilla. Erilaisia oluita, brunsseja, juhlia ja illallisia päästiin tekemään asiakkaillemme.
2020
Vuosi alkoi positiivin mielin, asiakkaita oli Vuokatin alueella runsaasti, mutta pian tilanne muuttui radikaalisti. Tieto maailmanlaajuisesta pandemiasta pysäytti. Mitä tämä mahdollisesti tarkoittaisi nuorelle yritykselle?
Tilanteet ja rajoitukset muuttuivat lähes viikottain, ja yrittäjät pyrkivät pysymään tilanteen tasalla. Vain 18 kuukautta Haapalan avajaisista suoraan kohti haastavia aikoja ravintola-alalla.
2021
Korona ja rajoitukset jatkuivat vaihtelevasti koko vuoden 2021 ajan.
2022
Haapalan vanhaan aittaan perustettiin Aittakahvila, joka tarjoili kahden kesän ajan asiakkaille maukkaita suolaisia ja makeita leivonnaisia.
2023
Haapala juhli 5-vuotissyntymäpäiviään!
Kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana meidän yrittäjien matkassa.
2024
Haapalalle myönnettiin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto ansioituneesta työstä suomalaisen ruokakulttuurin edistämiseksi.
Haapalan panimon oluet voittivat monta palkintoa London Beer Competition kilpailussa. Hopeaa ja pronssia tuli monesta eri kategoriasta.
Kesällä yrittäjät laajensivat toimintaansa ja avasivat Kajaaniin Pioppo Taproom & Eateryn.
Piopposta löytyy 12 vaihtuvaa oluthanaa sekä aitoa napolilaista pizzaa.
Ennen nykyistä Haapalaa..
Nykyisen Haapalan paikalla tilaa on jo 1600-luvulla asuttanut - sattumoisin Haapalainen. Haapalan talolla oli jopa velvollisuus pitää leivissään sotilasta, ja oikein oma puustelli oli osoitettu Sapsojärven vastarannalla Varpuniemessä. Tälle maisemallisesti mahtavalle ja ravinteikkaalle Haapalanlahden maalle kanttori Hintikka rakennutti Haapalan nykyisen talon vuonna 1868, ja aloitti puutarhanhoidon varsin innostuneena.
Elettiin vuotta 1904, kun nimismies Ticcander möi Haapalan talon Korhosten suvulle. Vaiherikkaina vuosikymmeninä Haapalassa toimi kansakoulu seitsemän vuoden ajan. Talon peräkamareissa asuivat ala- ja yläluokan opettajat, ja Haapalan nykyinen sali oli kansakouluaikoihin jaettu kahteen osaan. Talossa toimi myös juuri perustetun Sotkamon Säästöpankin haarakonttori, jolla oli toimipisteitä monissa kirkonkylän taloissa. 1920-luvulla Haapalan päärakennukseen rakennettiin pirtti, rakennus vuorattiin sekä koristeltiin ikkunat ja ovet kainuulaisittain varsin erikoiseen tyyliin. Aikanaan Vuokatin ja Nurmeksen välisen junaradan rakentajat majoittuivat Haapalan pirtissä jopa 40-50hlön voimin.